LET'S
HIPPO

with the
ARTISTS

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

20 καλλιτέχνες από όλη την Κύπρο, ανέλαβαν αφιλοκερδώς να φιλοτεχνήσουν από έναν Hippo. Καθένας με το δικό του, ξεχωριστό στιλ και τεχνοτροπία δήλωσε παρών, στηρίζοντας με αγάπη και μεράκι το έργο και τις δράσεις του Σοφία για τα Παιδιά της Κύπρου και της Κένυας. Τους ευχαριστούμε.

Σπύρος Αγάθου, Άντρος Ευσταθίου, Δώρος Ηρακλέους, Ελίνα Ιωάννου και Γιάννης Γιάννης, Γλαύκος Κουμίδης, Νίκος Κουρούσιης, Λία Λαπίθη, Αντρέας Μακαρίου, Μυρτώ Μακρίδου, Παναγιώτης Μιχαήλ, Έλενα Νικολάου και Λήδα Συμεωνίδου, Παναγιώτης Πασάντας, Χαράλαμπος Σεργίου, Βάσω Χατζουλλή Σεργίου, Μαρσέλλα Σράμκοβα, Πανίκος Τεμπριώτης, Αντώνης Τζιαρρίδης, Ντίνη Χριστοφόρου και Νίτσα Χατζηγεωργίου.

Σπύρος Αγάθου

Ο Σπύρος Αγαθού γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία. Κατάγεται από τη Λάρνακα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Pietro Vannucci» Περούτζια αποφοιτώντας με άριστα και αμέσως μετά έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεωρίας και Πρακτικής των Σύγχρονων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Το 2002 τιμήθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό Χαρακτικής «3ο Premio Giovanni Biella per l’ incisione 2002», στην Ιταλία. Το Νοέμβριο 2010, τού απονεμήθηκε έπαινος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα «Τηλέμαχος Κάνθος» για τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθο και το Νοέμβριο 2014 αποσπά το Β’ Βραβείο Χαρακτικής στον ίδιο διαγωνισμό. Έχει παρουσιάσει δύο προσωπικές εκθέσεις με τίτλο «ΜΙΜΝΗΣΚΩ» και «ΜΙΜΝΗΣΚΩ ΙΙ». στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά και έχει πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Name of Hippo: «Δούρειος Hippo - Not just another toy»

Hippinspiration: ο Δούρειος Hippo ως ένα υπερμέγεθες παιχνίδι, απομακρύνει τον ιπποπόταμο από τις ανάγκες του βιοπορισμού και τον επιστρέφει πανηγυρικά στα χωρικά ύδατα της παιδικότητας. Καλούμαστε, λοιπόν να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της πόλης μας και να τον υποδεχθούμε ως φορέα της ευθυμίας, της ανεμελιάς και της ακλόνητης πίστης σε ένα χαρούμενο αύριο.

Γιάννης Γιάννης και Ελίνα Ιωάννου

Ο Γιάννης Γιάννης επεξεργάζεται, εδώ και 40 χρόνια, την κυπριακή πέτρα και το μάρμαρο. Έχει δημιουργήσει πολλά γλυπτά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Φιλοτέχνησε το έμβλημα της κυπριακής δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, όπως και το μεγάλων διαστάσεων μνημείο
«I Love Ayia Napa». Έργα του υπάρχουν στο μουσείο Βυζαντινής Τέχνης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Λευκωσία, σε πολλούς δημόσιους χώρους, πλατείες και ιδιωτικές συλλογές
www.yiannisyiannis.com

Η Ελίνα Ιωάννου σπούδασε διακόσμηση εσωτερικού χώρου στην Κύπρο και Καλές Τέχνες στη Γαλλία. Έργα της ανήκουν στην κρατική συλλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συλλογή της Εφημερίδας Φιλελεύθερος, στο Μακεδονικό μουσείο Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
www.elinaioannou.com

Name of Hippo: «Hippo and friends»

Hippinspiration: τα μικρά ιπποπόταμακια, το σαλιγκάρι, η κότα και η υπόλοιπη παρέα εύχονται ένα καλύτερο και ακίνδυνο μέλλον σε όλα τα παιδάκια του κόσμου

Άντρος Ευσταθίου

Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1964. Σπούδασε στο New York Studio School, στο Cyprus College of Art και στο Northampton University. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Biennale της Αλεξάνδρειας και συμμετείχε στην αντίστοιχη της Φλωρεντίας. Έχει πάρει μέρος σε πάρα πολλές εκθέσεις, ενώ έχει επιλεχθεί μέσα στους 60 κορυφαίους καλλιτέχνες στο National Arts Club στη Νέα Υόρκη. Τον Ιούνιο του 2013 προκάλεσε το ενδιαφέρον των διεθνών μίντια τοποθετώντας, χωρίς άδεια, 20 λεκάνες τουαλέτας σε μορφή ταφόπλακας έξω από τράπεζα, διαμαρτυρόμενος για την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Ο δικός του ιπποπόταμος είναι ένας τεράστιος κουμπαράς που προβάλλει τις μορφές ζώων ως ένα μήνυμα για την ανθρώπινη επέμβαση στη φύση.

Name of Hippo: «GIEMISEME»

Hippinspiration: μία ήπια προσέγγιση όπου παρουσιάζονται αρκετά από τα γνωστά ζώα του ζωικού βασιλείου. Ο λόγος της εκδήλωσης αυτής είναι κατά κύριο λόγο η οικονομική βοήθεια για τον οργανισμό και έτσι το σχήμα του hippo αλλά και η παιδική εικόνα του, μου δίνει το κίνητρο ο hippo να είναι ένας τεράστιος κουμπαράς με την σχισμή (κουμπαρά) που άνοιξα στο πάνω μέρος.

Δώρος Ηρακλέους

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953. Έχει στο ενεργητικό του 20 ατομικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΕΚΑΤΕ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου). Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής σε ιδιωτικές σχολές για πολλά χρόνια. Παρουσίασε τη δουλειά του σε Σουηδία, Τουρκία, Ελσίνκι και Ρόδο με μεγάλη επιτυχία. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς επίσης και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Κύπρο.

Name of Hippo: «Ανώνυμες εισφορές»

Hippinspiration:

Γλαύκος Κουμίδης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1950 και ζει στη Γερμανία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΑ School of Architecture στο Λονδίνο και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Είναι εικαστικός και συγγραφέας. Το 1999 εκπροσώπησε την Κύπρο στην 48η Μπιενάλε Βενετίας. Είναι μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου ΕΤΕΚ.

Name of Hippo: «Ο Hippo κουκουμάς»

Hippinspiration: χαρά στα παιδιά!

Νίκος Κουρούσιης

Σπούδασε στο St. Martins and Horney College of Art, Λονδίνο, ενώ πήρε υποτροφία από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Fulbright Pratt Institute Νέα Υόρκη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές, διεθνώς αναγνωρισμένες εκθέσεις όπως: Μπιενάλε Νέων Παρίσι, Νέου Δελχί και χαρακτικής στη Βενετία, Athens by Art Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα, Μεταμόρφωση, Τέταρτη Διάσταση Βίντεο εγκατάσταση Pratt Νέα Υόρκη, Διασπορά Μουσείο Λεβέντη Λευκωσία, Χαρτογραφώντας την Κύπρο Bozar Expo Βρυξέλες και πολλές άλλες. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και δημόσιους χώρους όπως: Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, Κρατική Πινακοθήκη Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Υπουργείο Οικονομικών Κύπρου, Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου, Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, Πάρκο Γλυπτικής Changchun Κίνα κ.ά.
www.kouroussis.com

Name of Hippo: : «Χωρίς Τίτλο»

Hippinspiration: μία χαρούμενη γεωμετρική παρέμβαση σε αντίθεση με τη μαλακή και στρογγυλεμένη μορφή του ιπποπόταμου.

Λία Λαπίθη

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε Τέχνη και Αρχιτεκτονική στις Η.Π.Α. και στην Αγγλία. Έργα της βρίσκονται σε μόνιμες συλλογές, σε μουσεία παγκόσμιας εμβέλειας στην Ευρώπη, όπως στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών (MAK) στη Βιέννη, στο Μουσείο Centre Pompidou στο Παρίσι, στο Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (MUCEM) στη Μασσαλία και στο Musée d’art de la Province du Hainaut, BPS 22, στην πόλη Σαρλερουά του Βελγίου. Τα ενδιαφέροντά της προκύπτουν κυρίως από πολιτικο-κοινωνικά θέματα τα οποία και αναδεικνύονται μέσα από video art, φωτογραφία, γλυπτική, με νήματα, κλωστές ακόμα και βρώσιμα υλικά.
www.lialapithi.com

Name of Hippo: «Ηλίας – The Pygmy Hippo»

Hippinspiration: τι κοινό μπορεί να έχουν η Κύπρος και η Αφρική; Τον Πυγμαίο ιπποπόταμο! Ο Πυγμαίος ιπποπόταμος είναι ένα εξαφανισμένο είδος μικρόσωμου ιπποπόταμου που είχε φτάσει στην Κύπρο περίπου 10,000 χρόνια πριν. Αυτό μαρτυρούν απολιθώματα που βρέθηκαν από αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί, κυρίως στο Ακρωτήρι Λεμεσού. Ο μικρότερος ιπποπόταμος που υπάρχει σήμερα είναι λίγο πιο μεγάλος από αυτόν και ζει στη Δυτική Αφρική. Ο Ηλίας έχει ένα ναυτικό γράφημα στην πλάτη του που χαρτογραφεί το ταξίδι του από το Ακρωτήρι Λεμεσού μέχρι τη Λάρνακα, ψάχνοντας τα μακρινά χαμένα του ξαδέρφια.

Αντρέας Μακαρίου

Γεννήθηκε στην Πάφο το 1955 και είναι ένας από τους σημαντικούς Κύπριους ζωγράφους της γενιάς ‘80-‘90. Πολυβραβευμένος καλλιτέχνης, που με τη δράση του σφράγισε τον χαρακτήρα της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης και διαμόρφωσε διάφορες τάσεις, δράσεις και κινήσεις στα εικαστικά δρώμενα του τόπου. Ο Μακαρίου δημιούργησε παράλληλα με το κίνημα της Ιταλικής Transavantgardia, από το 1977 έως το 1999 και η σειρά των έργων του «COMEDIA dell’ ARTE» παρουσιάστηκε σε διεθνείς εκθέσεις όπως Art Expro New York, Art Expo LA, Europ Art Geneva, Euro – Art Barcelona και στις διεθνείς Biennale του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, της Βαρκελώνης, της Βαρσοβίας, στα Ιntergraphik του Βερολίνου, Cleveland Drawing Biennale UK, στην Biennale της Σόφιας και της Φλωρεντίας, αποσπώντας συχνά επαίνους, διακρίσεις και διεθνή βραβεία.

Name of Hippo: «My Hippo one night at the Museum»

Hippinspiration: «Ο δικός μου ιπποπόταμος πέρασε ένα βράδυ μέσα από το Φανταστικό Μουσείο και μάζεψε αποτυπώματα και κομμάτια από τις εικόνες του Miro, του Dali και του Picasso. Δέχτηκε ένα Βάπτισμα μέσα στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ των Χρωμάτων και Σχημάτων της Πρωτοπορίας και έγινε Φετίχ - ως Σημείο και Εικόνα...!!!»
Το Μουσείο αποτελεί το κατεξοχήν σκευοφυλάκιο της μνήμης και της φαντασίας! Είναι το θεατρικό σκηνικό του ανθρώπινου υποσυνείδητου και της συλλογικής μνήμης, είναι ένας φανταστικός κόσμος όπου μέσα του κρύβονται όλα τα μυστικά των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου, είναι φυλαγμένες όλες οι εικόνες που καταγράφουν την πορεία του ανθρώπινου γένους από καταβολής κόσμου, είναι ο εθνικός πλούτος κάθε χώρας. Μέσα σε αυτόν τον χώρο με τα πολύτιμα έργα μπορεί ο κάθε καλλιτέχνης να ψάξει, να ερευνήσει και να ανακαλύψει πολύτιμο υλικό και εμπειρίες! Μέσα από αυτές τις εμπειρίες πέρασα τον δικό μου «HIPPO» σε μία αναβάπτιση χρωμάτων και σχημάτων.

Μυρτώ Μακρίδου

Γεννήθηκε στην Λεμεσό, το 1975. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Δημιουργός του Εργαστηρίου Τεχνών Άσπρο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (BA and MFA) και στο University of Central England Birmingham, UK (BA).Η πρακτική της διαπραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τις γυναίκες, τη θηλυκότητα, τον φεμινισμό, τις εκφράσεις της καταπίεσης μέσα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Διερευνά ταυτόχρονα τις καταστροφικές διαδικασίες που οδηγούν τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Το πώς ως ανθρωπότητα, καταστρέφουμε και δημιουργούμε ταυτόχρονα. Τα προβλήματα και τις λύσεις που προκύπτουν και το πώς κατορθώνουμε να επιβιώσουμε σε ένα νέο και συχνά ανθυγιεινό περιβάλλον. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Name of Hippo: «Χωρίς Τίτλο»

Hippinspiration: η συλλογή από άρθρα και κείμενα τα οποία καταγράφουν τη δράση του Σοφία για τα Παιδιά, αλλά και περιγραφές εμπειριών από άτομα που συμμετείχαν στις αποστολές του ήταν η πρώτη ύλη και η έμπνευση για τη δημιουργία του κολάζ-παπλώματος που καλύπτει τον ιπποπόταμο, δίνοντας την αίσθηση της προστασίας και της ασφάλειας. Το πάπλωμα αποτελείται από κομμάτια ενωμένα- patchwork- και κάθε ένα από αυτά είναι κεντημένο με ελικοειδή κυρίως σχήματα. Το κέντημα συνδέει το έργο με την Κύπρο, καθώς είναι μία τέχνη ριζωμένη στην παράδοσή μας. Ταυτόχρονα εισάγει το στοιχείο του «κόπου». Η χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται ένα κέντημα και ένα χειροποίητο πάπλωμα για να φτιαχτεί, παραλληλίζεται με τη χρονοβόρα διαδικασία των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Τίποτα δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Παναγιώτης Μιχαήλ

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005, της Αλεξάνδρειας το 1999 και της Ριέκας το 1997. Είναι συνιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας «Πικ Νικ» που δραστηριοποιείται έντονα στο εξωτερικό, από το 2012 έως και σήμερα (Γενέβη, Ελσίνκι, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη).

Name of Hippo: «Παρατηρητής»

Hippinspiration: το έργο έγινε σε συνεργασία με μαθητές και μαθήτριές του στο Εργαστήριο Τεχνών Άσπρο (Μυρτώς Μακρίδου). Η ιδέα ήταν να φτιαχτεί το πορτρέτο του ιπποπόταμου, προσεγγίζοντας την ιδέα του πορτρέτου, καθένας και καθεμιά με τον δικό του τρόπο.

Παναγιώτης Πασάντας

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1971. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο Α' εργαστήριο Γλυπτικής με δάσκαλο τον Θ. Παπαγιάννη, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, 1997-2003, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Συμμετείχε σε Συμπόσια και Εκθέσεις Γλυπτικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό από το 1998 μέχρι σήμερα. Έλαβε επίσης πολλά βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διαγωνισμούς. Εκτέλεσε πολλά έργα κατόπιν ανάθεσης, καθώς και πολλά μνημεία ως αποτέλεσμα επιλογής από διαγωνισμούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα, από το 2004 μέχρι σήμερα. Τα έργα του βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο (Λευκωσία), στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα (Λευκωσία), στην Οικία-Μουσείο Καβάφη (Αλεξάνδρεια) και στο Πανεπιστήμιο Jilin (Τσανγκτσούν, Κίνα).

Name of Hippo: «Προστάτης»

Hippinspiration: ως σύμβολο των αφρικανικών πολιτισμών, διαπιστώνουμε ότι στην Αίγυπτο ο ιπποπόταμος θεοποιείται συμβολίζοντας την προστασία και τη δύναμη. Με το έργο μου, τοποθετώντας τις φιγούρες που συνήθως φτιάχνω πάνω σε ένα γιγάντιο ιπποπόταμο, υποδηλώνω τη θετικότητα και τη δύναμή του. Οι φιγούρες συμβολίζουν τον Αφρικανικό λαό που θέλει να τιμά τη δύναμη του ιπποπόταμου που ουσιαστικά συμβολίζει την Αφρική.

Βάσω Χατζουλλή Σεργίου

Η Βάσω Χατζουλλή Σεργίου, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1969. Έχει σπουδάσει Advertising – Marketing στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Αθήνα και Fine Art στη Χαλκίδα, στην Ελλάδα. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις, προσωπικές και ομαδικές.
www.sergiou.com

Name of Hippo: «Μιουζίκα»

Hippinspiration: Ο Μιουζίκα είναι ένα ιπποποταμάκι μέσα σε ένα λιβάδι γεμάτο ανθισμένα κρινάκια! Τρώει, πίνει, κοιμάται, παίζει όπως όλα τα ιπποποταμάκια της καινούργιας του γειτονιάς! Ο Μιουζίκα, από τότε που ήρθε, είναι πολύ ευτυχισμένος που έχει καθαρό νερό και απολαμβάνει της μυρωδιές της φύσης! Πολλές φορές θυμάται τη φτερωτή μαγική νεραϊδούλα που τον ταξίδεψε μέχρι εδώ.

Χαράλαμπος Σεργίου

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1964. Σπούδασε Medical Biochemistry, Human Embryology και Fine Arts στην Αγγλία. Ο δικός του ιπποπόταμος περιγράφει μία σκηνή από το έργο του Terence “The woman of Andros”, μια κωμωδία βασισμένη στο έργο του αρχαίου Έλληνα δραματουργού Μένανδρου (342-291 π.Χ.). Ο ιπποπόταμός του, όπως το λιοντάρι στη Ζυρίχη, μεταφέρει την ιδέα της κινητής θεατρικής σκηνής. Ο Χαράλαμπος Σεργίου έχει πάρει μέρος σε πλήθος εκθέσεων, προσωπικές και ομαδικές
www.sergiou.com

Name of Hippo: «Charinus – …charity begins at home (Act 4, Scene 1)»

Hippinspiration: Ο ιπποπόταμος περιγράφει μία σκηνή προετοιμασίας για γάμο από το έργο του Terence (Publius Terentius Afer c. 195/185 – c. 159 (;) BC, «The woman of Andros», μία κωμωδία βασισμένη στο έργο του αρχαίου Έλληνα δραματουργού Μένανδρου (342-291 π.Χ.). Η δουλειά του Χαράλαμπου Σεργίου είναι βασισμένη στη μελέτη και τα χρώματα που προτάθηκαν από τον Mr. Glyn Hughes για το πιο πάνω έργο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ο Hughes εξέφρασε έντονα το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει ένα σκηνικό για το θεατρικό έργο αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Ο καλλιτέχνης αρπάζει την ευκαιρία να εκτελέσει τις σκέψεις του Glyn Hughes στον ιπποπόταμο αυτό εμπνευσμένος από τα λιοντάρια που φιλοτέχνησαν διάφοροι καλλιτέχνες και διακοσμούσαν κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην πόλη της Ζυρίχης όπου ο Hughes διέμενε τότε προσωρινά. Ο ιπποπόταμός του, μεταφέρει την ιδέα της κινητής θεατρικής σκηνής και φέρει την υπογραφή του Ιδρύματος Glyn Hughes.

Marcela Sramkova

Γεννήθηκε στην Τσεχία όπου και σπούδασε Business College και International Trade. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εργαστήρια τέχνης σε ιδιωτικά στούντιο, όπου και συνεργάστηκε με αρκετούς καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Διακρίνεται για το πάθος της για την τέχνη. Όπως λέει και η ίδια “η τέχνη είναι απόδραση από την πραγματικότητα”. Δουλεύει με μολύβι, κάρβουνο και λάδι. Συνήθως εμπνέεται από τη φύση και τις αληθινές ιστορίες φίλων.

Name of Hippo: “A wish come true”

Hippinspiration: To έργο της αντικατοπτρίζει τις ευχές των παιδιών που συναντιούνται για μια καλύτερη ζωή και έναν ομορφότερο κόσμο για όλους.

Λήδα Συμεωνίδου και Έλενα Νικολάου

Η Λήδα Συμεωνίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, με κατεύθυνση τη μοντέρνα ζωγραφική. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Ασχολείται με τη σκηνογραφία και τη χειροτεχνία.
Η Έλενα Νικολάου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1991. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας με κατεύθυνση την κλασική ζωγραφική. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Ασχολείται επίσης με τη σκηνογραφία και τη χειροτεχνία.
Είναι συμφοιτήτριες, φίλες και αργότερα έγιναν και συνεργάτες. Δύο καλλιτέχνιδες τόσο διαφορετικές αλλά με κοινά ερεθίσματα, πολλές ιδέες και όνειρα που τις ώθησαν στην ίδια πορεία, στη συνεργασία και πραγματοποίηση κοινών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Name of Hippo: «Jolie»

Hippinspiration: ο ιπποπόταμος είναι ένα άγριο, αμφίβιο ζώο που ζει στην Αφρική. Το όνομά του προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις, ίππος + ποταμός. Μέσα από αυτή τη σύνδεση με το νερό, γεννήθηκε η ιδέα της υγρής τέχνης. Ακολουθώντας την κίνηση και τις φόρμες του νερού αποτυπώνεται η εμφάνιση του ιπποπόταμου κάτω από το νερό. Σε κάποια σημεία κρατάει το λευκό χρώμα, όπως η λευκή πέτρα της Αφρικής, που επεξεργάζεται και σκαλίζεται από τους κατοίκους της Αφρικής

Πανίκος Τεμπριώτης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη, στην Περούτζια και στο Πεκίνο. Εργάστηκε στο τμήμα παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και πολιτισμού, το διάστημα 2001-2007. Είναι ιδρυτής του πολιτιστικού οργανισμού «Στοά Αισχύλου». Έχει παρουσιάσει διάφορες ατομικές εκθέσεις, μεταξύ αυτών, «Tribus Hyba» 2010, «Remix of Charm & Politics» 2016. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως «Change of Air» στο Ντίσελντορφ, «Where do we go from here» στη Λευκωσία, «Ambiguous Bodies»Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 2018.

Name of Hippo 1: «Hit the road bro! Let’s get lost…»

Name of Hippo 2: «Fly me to the moon… next stop… infinity»

Αντώνης Τζιαρρίδης

Ο Αντώνης Τζιαρρίδης γεννήθηκε το 1980. Κατάγεται από τη Λάρνακα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Από το 2007 και μαζί τον Σπύρο Αγαθού, διατηρεί το spyrA.Art.Studio, εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά στη Λάρνακα. Έχει παρουσιάσει δύο ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές.

Name of Hippo: «Hippopozito»

Hippinspiration: ο μακρινός ιπποπόταμος συναντά το κυπριακό ντεπόζιτο, ένα στοιχείο εμβληματικό της δικής μας κυριολεκτικής και μεταφορικής ανομβρίας. Ως Hippopozito, λοιπόν, εφόσον φέρει και παρέχει το νερό, γίνεται ταυτόσημος με την ελπίδα, τη δημιουργικότητα και την ευόδωση. Γίνεται ταυτόσημος με τη ζωή, που είναι το ίδιο πολύτιμη σ’ όλους τους τόπους της Γης

Νίτσα Χατζηγεωργίου

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με σπουδαίους καθηγητές όπως τους Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Νίκο Νικολάου. Παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας στο εργαστήρι του Ξυνόπουλου και ιστορίας της τέχνης με καθηγητή τον Παντελή Πρεβελάκη. Υπηρέτησε τη Μέση Εκπαίδευση για 34 χρόνια, υπήρξε πρόεδρος των Καθηγητών Τέχνης στην ΟΕΛΜΕΚ και διετέλεσε πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ. Για σειρά ετών ήταν εξετάστρια στην Κύπρο για τις εισαγωγικές εξετάσεις της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται σε ποικίλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ή μουσεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Ελλάδα, Γερμανία, Καναδά, Αμερική κ.ά.). Μεταξύ άλλων, το 1970 πήρε Χρυσό Αηδόνι στον Παγκύπριο Διαγωνισμό στις Πλάτρες, το 1991 χρυσό μετάλλιο στην Τριενάλε τέχνης στο Νέο Δελχί στην Ινδία όπου εκπροσώπησε την Κύπρο και το 2012 το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Ζωγραφίζω το Τρόοδος». Έλαβε μέρος σε διάφορες εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στην Μπιενάλε Μασσαλίας στη Γαλλία, στην Μπιενάλε του Καΐρου, και στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, περισσότερες από μία φορές.

Name of Hippo: «Mare Nostrum»

Hippinspiration: η ζωγραφισμένη, οριζόντια και κάθετη γραμμικότητα ρευστών λωρίδων, καθώς διασταυρώνονται σε μια ατέλειωτη αναδίπλωση από μικρά κυματιστά τετράγωνα και ορθογώνια, δομεί τη χρωματική και σχηματική αφήγηση μιας θάλασσας εσωτερικής. Μίας ουσίας που πολλαπλασιάζεται ακατάπαυστα, περισυλλέγοντας τους θρυμματισμούς της ψυχής, καθώς αυτοί αντανακλώνται στον καθρέφτη της κοσμικής απεραντοσύνης. Η θάλασσα, ένα από τα πιο μητρικά σύμβολα, γίνεται μία αγκαλιά παρηγοριάς, ένα οικείο μεσογειακό τραπεζομάντηλο, σύμβολο συνεύρεσης, χαράς, ευτυχίας!

Ντίνη Χριστοφορου

Σπούδασε Τέχνη και Γραφικές Τέχνες στο Manchester και στο Birmingham, καθώς επίσης και Καθοδήγηση και Επαγγελματικό Προσανατολισμό στο Durham University. Έχει στο ενεργητικό της έξι ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2004 έλαβε μέρος σε Ευρωπαϊκή Έκθεση Τέχνης στο Λουξεμβούργο, το 2017 στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης στην Οξφόρδη της Αγγλίας και στο Άμστερνταμ. Έργα της κοσμούν ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Τα έργα της απεικονίζουν κυρίως αφηρημένα τοπία που είναι δουλεμένα με λάδι σε διάφορα στρώματα. Στοχεύει να εμπνεύσει ένα αίσθημα του «αθέατου κόσμου» ο οποίος, όπως εκείνη θεωρεί, υπάρχει μόνο αν πιστεύουμε σε αυτόν.

Name of Hippo: «Τreasure Blue»

Hippinspiration: βασικό χρώμα του έργου είναι το μπλε, το οποίο συμβολίζει εμπιστοσύνη, πίστη, αλήθεια, γαλήνη και καθαρότητα. Είναι επίσης το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού, τα οποία συνδέουν τα παιδιά όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα, το νερό είναι πηγή ζωής και μία από τις βασικές ανάγκες για κάθε μικρό παιδί. Τα υπόλοιπα χρώματα που ξεπετάγονται μέσα από τις αποχρώσεις του μπλε, συμβολίζουν τους θησαυρούς της θάλασσας και κατ’ επέκταση όλα τα παιδιά του κόσμου τα οποία είναι το κάθε ένα, ένας μικρός, ξεχωριστός θησαυρός.

*Φωτογραφίες: Βάσια Χαραλαμπίδη